Nyhet

Ny industriförening i Karlskoga

Skrivet av Andrine Svensson den 8 mars, 2018

Åtta stora företag drar i gång samverkan

Det är åtta av Karlskogas största industriföretag som har bildat föreningen Västra Bergslagens Industriförening: Saab Dynamics, BAE Bofors, Moelven Valåsen, Bharat Forge Kilsta, Partnertech Karlskoga, Nobel Biocare, Eurenco Bofors och Booforsen.

Anledningen till att företagen startade föreningen var att man saknade ett gemensamt nätverk med varandra, där man kunde samverka och driva frågor som man anser vara viktiga för de större industriföretag som finns i regionen.

”Karlskoga är den i särklass starkaste industriorten i regionen, och en självklar placering för en industriförening med ambitioner att verka regionalt. De åtta grundarföretagen har totalt cirka 2300 anställda i Karlskoga” skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt föreningens ordförande Niclas Undén ska man till att börja med jobba med tre fokusområden. Ett av dem är utbildning på alla nivåer, från högstadiet upp till universitetsnivå inklusive yrkesutbildningar. De andra två är rekrytering och innovationer för att få till ett bättre företagsklimat i Karlskoga.

Boforsandan kvar

Niclas Undén påpekar att man inte ser sig som konkurrenter till andra företagarföreningar i Möckelnregionen.

– Vi kommer säkert att samarbeta med till exempel Möckelnföretagen och Alfred Nobel science park. Tillsammans kan vi göra mer än var för sig. Vi hoppas få ett jättebra samarbete med andra parter i regionen, säger han.

Av de åtta företagen som varit med och grundat föreningen är det bara ett som inte är ett gammalt Boforsföretag. Det var länge sedan företagen knoppades av, men ändå finns mycket av Boforsandan kvar i dem.

– Det finns en gemensam kultur trots att det har gått så lång tid, konstaterar Niclas Undén.

Föreningen har valt namnet ”Västra Bergslagens Industriförening” (VBIF). Ambitionen är att successivt ta in fler medlemmar även utanför Karlskoga.

 

Text: Per Lindgren, https://nwt.se/karlskoga-degerfors/2018/03/07/atta-stora-foretag-drar-i-gang.

 

Prenumerera

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för senaste nyheter, evenemang och information från näringslivet.