Nyhet

Ekonomiskt stöd för att ta fram energismarta lösningar

Skrivet av Camilla McQuire den 19 mars, 2019

Jobbar du med att ta fram energismarta produkter eller tjänster? Nu kan företag söka ekonomiskt stöd från Energimyndighetens program Design för energieffektiv vardag. Idag öppnar den tredje utlysningen i forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag, ett program som utgår från människans roll i energisystemet.

– I denna utlysning riktar vi oss till företag då vi vill få in projekt som utvecklar energismarta tjänster och produkter, säger Christoffer Tjärnberg, handläggare på Energimyndigheten.

 

Exempel på tidigare lösningar som tagits fram:

  • en app som visualiserar energianvändning i hushåll
  • en grendosa som via en ljusslinga visar på hur mycket ström som går igenom den
  • ett testpilotsprojekt med barnfamiljer som byter ut bilen mot cykel för att på så vis kunna återkoppla om brister och förbättringar i stadsplaneringen.

Mer information

Utlysningen omfattar 10 miljoner kronor och är öppen för ansökningar fram till och med den 22 maj 2019. Det planeras även en generell utlysning i år inom programmet som adresserar programmets båda forskningsområden, som Energimyndigheten välkomnar samtliga aktörer att söka till.

Läs hela utlysningen och ansök på Energimyndighetens webbplats
Läs mer om programmet på designforenergi.se

Kontakt:

Christoffer Tjärnberg, handläggare Energimyndigheten
Tel. 016 – 544 22 95, christoffer.tjarnberg@energimyndigheten.se
www.energimyndigheten.se

Fredrik Forsman, projektledare SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign
Tel: 08 – 406 84 46
E-mail: fredrik.forsman@svid.se
www.svid.se

Fakta om programmet

Design för energieffektiv vardag är ett forsknings- och innovationsprogram som ska bidra till energisystemets omställning. Programmet drivs av Energimyndigheten och koordineras av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Design för energieffektiv vardag utgår från individers och gruppers roll i energisystemet och kombinerar energi-, design- och beteendeområdet för att ta fram nya affärsmodeller, kunskap, teknik, produkter och tjänster. Programmet pågår mellan 2018 och 2021 och omfattar 60 miljoner kronor.
www.designforenergi.se

 

Sök ekonomiskt stöd för att utveckla energismarta lösningar

 

Prenumerera

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för senaste nyheter, evenemang och information från näringslivet.